Τάρτα με φρέσκα λαχανικά


Mια τάρτα με πολύ ωραία και εύκολη ζύμη, λαχταριστή γέμιση φρέσκων λαχανικών, ένα πιάτο το οποίο μπορείτε να το προσφέρετε σε πολλές όμορφες στιγμές σε φίλους ή στην οικογένεια σας συνοδεύοντας το, με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή με μια παγωμένη μπύρα.
Τάρτα με φρέσκα λαχανικά
Υλικά

2 κούπες αλεύρι μαλακόΤΑΡΤΑ-ΜΕ-ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ-ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ-ΚΑΙ-ΓΡΑΒΙΕΡΕΣ2

1 κουταλάκι του γλυκού κόφτο αλάτι

2/3 της κούπας βούτυρο

1/2 κούπα γάλα κρύο

Για τη γέμιση

2 καρότα καθαρισμένα

3 κολοκυθάκια μετρία

1/2 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

1 ντομάτα καθαρισμένη από την φλούδα και κομμένη σε κύβους

6 στρόγγυλα μέτρια μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες

λίγο εστραγκόν (προαιρετικά)

αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κούπα τριμμένο Γκούντα

1/2 κούπα τριμμένο Έμμενταλ

8 φέτες μπέικον σε τετράγωνα κομματάκια

3 αυγά ολόκληρα

3/4 της κούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα με το αλάτι, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε μικρούς κύβους και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα δάχτυλα ώσπου να ενσωματωθεί όλο το βούτυρο. Ανοίγουμε στην μέση με ένα κουτάλι ένα λάκκο και ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το κρύο γάλα (πιθανώς να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα ή να χρειαστεί λίγο ακόμη, αυτό εξαρτάται από το αλεύρι) και συνεχίζουμε να δουλεύουμε την ζύμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια, την βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει μια μπάλα. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την γέμιση των λαχανικών μας. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικά τηγάνι (καρότα – κολοκυθάκι – πράσο – μανιτάρια) έως ότου μαραθούν και εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Τα βγάζουμε από την φωτιά και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ. Κόβουμε το μπέικον σε μικρά τετράγωνα κομματάκια και το σοτάρουμε και αυτό σε ένα τηγάνι. Κατόπιν το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσουν τα λαχανικά μας προσθέτουμε την ντομάτα σε κύβους, το εστραγκόν, το φρεσκοτριμμένο μας πιπέρι, λίγο αλάτι, το τριμμένο Γκούντα, το Έμμενταλ και το μπέικον. Την ζύμη μας αφού την βγάλουμε από το ψυγείο την ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη για τάρτες και την στρώνουμε σε ένα ταψάκι. Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με το πιρούνι μας. Τοποθετούμε την γέμιση μέσα στην τάρτα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα..

Χτυπάμε τα 3 αυγά με τα 3/4 της κούπας κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε πάνω από την γέμιση, προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια της γέμισης. Ψήνουμε στον φούρνο στους 170οC για περίπου 3/4 της ώρας (ανάλογα με το φούρνο που έχουμε).

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.